FAQ

Tomasz Mazur

13.11.20

Co to jest wersjonowanie integracji?

Wersjonowanie pozwala korzystać z wybranej przez siebie wersji integracji niezależnie od wprowadzanych zmian w jej nowych wersjach oraz szybko przełączać się między wersjami.


Co to jest wersja integracji?

Integracje są bardzo dynamiczne - systematycznie zyskują nowe funkcje i usprawnienia. Dla niektórych z nich zmiany są wprowadzane każdego dnia lub nawet kilka razy dziennie, co powoduje, że działanie integracji może się między sobą różnić. Te różne sposoby działania nazywa się wersjami integracji i nadaje im unikalne nazwy, w celu łatwego rozróżnienia. 


Czemu miałbym używać starszej wersji integracji?

Jedną z głównych przyczyn pojawiania się problemów w działaniu oprogramowania jest rozszerzanie go o nowe funkcje. Dlatego jeśli nie korzystasz z nowych funkcjonalności, skup się na rozwijaniu swojej firmy za pomocą sprawdzonych integracji. Jednak w każdej chwili możesz zaktualizować swoje wtyczki. System wersjonowania SellIntegro umożliwia uruchomienie wybranej wersji w kilka sekund za pomocą zaledwie dwóch kliknięć. Dlatego szybko uruchomisz rozszerzoną wersję wtedy, gdy nastąpi optymalny czas dla Twojego biznesu. Moment, kiedy w poniedziałek obsługujesz zamówienia z piątkowego wieczoru lub w pośpiechu szykujesz paczki przed przedpołudniową wizytą kuriera nie jest najlepszym okresem na eksperymenty z nowymi funkcjami integracji.


Czym różni się wersjonowanie w SellIntegro od klasycznych aplikacji dla Windows?

  1. Klasyczna aplikacja Windows wymaga pełnego procesu instalacji, który potrzebuje dostępu do komputera, gdzie znajduje się aplikacja oraz uprawnień administratora. Aktualizacja w SellIntegro wymaga jedynie wybrania nowej wersji z panelu integracji, a zmiany są widoczne w kilka sekund.
  2. Klasyczna aplikacja Windows nie zachowuje wersji konfiguracji. W SellIntegro każda zmiana konfiguracji oraz wersji integracji jest zachowywana i możesz do niej wrócić w dowolnym momencie. Konfiguracje są zapisywane w chmurze, co pozwala do nich powrócić nawet przy niespodziewanej awarii. Masz dostęp do pełnej historii.


Gdzie mogę zmienić wersję integracji?

Możliwość zmiany wersji integracji jest dostępna w nowym panelu jedynie dla wybranych klientów, ale wkrótce będzie dostępna dla jego wszystkich użytkowników.


Jakiej wersji integracji używa stary panel?

Stary panel automatycznie używał najnowszej wersji integracji lub wersji dedykowanej. Wersja integracji oferowana przez stary panel jest stała i nie ulegnie już zmianie. Wszystkie nowe funkcje i usprawnienia będą publikowane jedynie w nowym panelu umożliwiającym wersjonowanie integracji.


Co się stanie jak zapiszę konfigurację przy użyciu nowego panelu, a następnie za pomocą starego?

Nowy panel, razem z konfiguracją, zapisuje wybraną przez Ciebie wersję integracji. Następnie jej silnik użyje tej samej wersji integracji do przesyłania Twoich danych. Stary panel nie zapisuje wersji integracji. Wówczas jej silnik użyje najnowszej wersji integracji oferowanej w starym panelu lub integracji dedykowanej.


Czy moje obecne integracje zaczną automatycznie korzystać z wersjonowania?

Wszystkie nowe integracje niebawem będą korzystać domyślnie z wersjonowania. Jeżeli jednak stworzyłeś konfigurację przed wprowadzeniem wersjonowania, zostanie użyta wersja integracji powiązana ze starym panelem. Konfiguracje utworzone lub zaktualizowane przy użyciu nowego panelu będą miały domyślnie wyłączone wersjonowanie. Możesz je włączyć w dowolnym momencie w panelu integracji. Jeżeli chciałbyś wyłączyć wersjonowanie musisz zapisać integrację przy użyciu starego panelu.


Newsletter SellIntegro

Zapisz się na newsletter, aby nie przegapić najciekawszych artykułów z bloga i nowości ze świata e-commerce!

Dziękujemy! Twoja wiadomość została wysłana.
Niestety coś poszło nie tak.